Clubwedstrijden

Clubwedstrijd 2022

Donderdag 8 december is eindelijk weer na corona op de normale manier een clubwedstrijd gehouden. Op de altijd feestelijke avond zijn er verscheidene gasten meegekomen om dat mee te maken. Er staan 4 films op het programma. De film " Stad met een verleden" van Ben Carmiggelt bijt het spits af. Een knappe film over Harderwijk en haar geschiedenis. Daarna is de beurt aan Wim Noback, die in zijn grappige film "Volgende halte" opnames van de oude tram in het openluchtmuseum combineert met die van modeltrams en treinen. Joke Zandstra laat een vakantiedocu zien. "De kleine nuraghe" is een film over de oeroude nuraghencultuur op het eiland Sardinië. De laatste film is "De Ermelose heide" van ons nieuwste lid Jan van de Bos, een prachtige natuurfilm over de heide dicht bij huis.

Voor de pauze worden de stemmen van de mensen in de zaal verzameld, zodat na de pauze bekend gemaakt kan worden dat Ben Carmiggelt overtuigend de zaalprijs heeft gewonnen. Op verzoek van EFA is er vanavond geen van de drie juryleden aanwezig. Hans Zuideveld, Bert Verlinden en Adrie Bijsterbosch hebben de films beoordeeld en gewaardeerd. Namens hen schrijft Adrie Bijsterbosch ons een mail, waarin hij de makers complimenteert met hun goede films en waarin hij ons een fijne avond toewenst.  Voorzitter Aart heeft voor de pauze de juryrapporten al voorgelezen, na de pauze maakt hij ook de punten bekend. Joke Zandstra wint met "De kleine nuraghe" de eerste prijs, met maar één puntje verschil gevolgd door "De Ermelose heide" van Jan van de Bos. Derde wordt Ben Carmiggelt en Wim Noback sluit de rij. Het was als vanouds een geslaagde avond.

Ben Carmiggelt krijgt de zaalprijs uitgereikt, Jan van de Bos de tweede prijs  Ben Carmiggelt krijgt de zaalprijs uitgereikt,  Jan van de Bos de tweede prijs.

Clubwedstrijd 2021

De clubwedstrijd 2021 wordt door weer een corona lockdown gehouden op 27 januari 2022! Er zijn nu drie films ingestuurd, waardoor is  besloten maar één prijs uit te reiken, afgezien van de zaalprijs. De film van Ben Carmiggelt wordt vertoond, 'In het voetspoor van Vincent', waarin Ben, naast de doeken van de kunstschilder, de plaatsen laat zien die Vincent van Gogh schilderde in zijn Nuenense periode. Wim Noback schetst in zijn film 'Een hoofdzaak' een nauwkeurig beeld van zijn werkzaamheden als histopatholoog. Opnames van zo'n 20 jaar geleden heeft hij hierbij op hedendaagse manier gemonteerd, met veel animaties. Een vakantiefilm van Joke Zandstra over de  Zuid Franse stad Avignon, 'De Papenstad' kaapte echter de prijs weg. De zaalprijs ging, met slechts één punt verschil met de andere deelnemers, ook naar Joke.

CLUBWEDSTRIJD 2020

De clubwedstrijd van EFA ging dit jaar niet door, natuurlijk vooral wegens corona. Maar er waren ook maar twee films ingeleverd, eentje door Wim Noback en eentje door Joke Zandstra. Wim Noback bewaart zijn film nu voor de clubwedstrijd van 2021, hopende dat dan alles weer normaal door kan gaan. De film van Joke Zandstra is daarmee de enige gegadigde van EFA en dus automatisch toegelaten tot het Regiofestival, dat gepland staat in Epe op 26 juni dit jaar. En nu maar hopen dat dat doorgaat, zodat haar film 'ANNE', die samen met o.a.  Ben Carmiggelt en Wim Noback  is gemaakt, wel te zien zal zijn.

Eerste opnamedag van ANNE
Clubwedstrijd 12 december 2019

Met 4 partners erbij gingen we de avond met 14 mensen tegemoet. Plus nog de jury: Henk van Montfoort eerst, later Albert Bokslag, die zich akelig had verreden. Adrie Bijsterbosch had wel het jurywerk meegedaan maar was niet aanwezig. Er waren 6 fims voor de wedstrijd aangemeld. Twee van Wim Noback: 'Oscar' en 'Eduard en Luciana'. Twee van Joke Zandstra: 'Paradise' en 'Verhalen in mozaïek'. Ab en Iris deden mee met 'Druppel op een gloeiende plaat?' en Ben Carmiggelt met 'Krom, maar wel mooi'. Dat werd een afwisselende avond met mooie films. De jury kende Wim Noback de 2e en 3e prijs toe , waarbij 'Oscar' het hoogste scoorde. Joke Zandstra 's film 'Verhalen in mozaïek' kreeg het goud van de avond. De andere film van Joke en die van Ab en Iris kregen dezelfde waardering in punten en vielen buiten de prijzen. Ben Carmiggelt kreeg de zaalprijs. Voorzitter Aart Bouwers bedankte de jury voor hun werkzaamheden. Het was een leuke avond.

De te winnen bokalen

Clubwedstrijd 2018

Op donderdag 13 december is de voorselectie voor Nova, ofwel de clubwedstrijd EFA gehouden. Zeven films deden mee aan de strijd. Ab en Iris hadden twee films ingebracht: 'Cityswim' en 'In het wild' . Joke bracht ook twee films in, 'Ik ben niet bang' en 'Appeltaart 3.0'. Gerrit Jansonius gooide 'Sleurhut' in de strijd, een groepsfilm van hem met Anton en Joke. Ben deed mee met zijn film 'Wandeling met een verhaal' en Wim met 'Geo catcher ontmoet Corfu'. De jury, bestaande uit Henk van Montfoort, Frans Jansen en Hans Zuideveld, heeft in totaal ruim 1 uur en 23 minuten film moeten beoordelen. Een aardige klus dus. Het was een gezellige avond, bijgewoond door verschillende partners.

De prijzen waren als volgt:

1e prijs voor 'Appeltaart 3.0', 2e prijs voor 'Sleurhut', 3e prijs voor 'Wandeling met een verhaal'. De zaalprijs werd aan 'In het wild' toegekend.

 

 

 

.

 

Clubwedstrijd 2017 op 14 december 

Voor onze clubwedstrijd zijn 6 films aangemeld van 5 clubleden. Wim Noback heeft 2 films aangeboden: 'De adviezen van Baldra' over zijn reis naar Noorwegen en 'Wat ruist er...' , een speelfilm met een krokodil. Ben Carmiggelt doet mee met  zijn documentaire 'Papier maken, een vak apart'. Ab en Iris van der Veen gooien 'Bedreigd' in de strijd, een film over bedreigde olifanten. Bert van der Leij doet mee met 'Ballet op Spetter Pieter Pater', waarin een paar schattige kleine meisjes een ballet uitvoeren en tenslotte Joke Zandstra met 'Boedapest', een kaleidoscopische impressie van de Hongaarse hoofdstad.

De jury bestond uit An van Norren, Gerrit Lindeboom en Hernie Blom, van wie de eerste twee ook op de clubavond  aanwezig zijn om de juryrapporten voor te lezen. Het is een spannende avond, die ook door verschillende gasten wordt bezocht.

Wim Noback wordt de grote winnaar van de avond. Met zijn film 'Wat ruist er...' behaalt hij met 225 punten goud en met 'De adviezen van Baldra' 223 punten en zilver.  Het brons gaat naar "Bedreigd' van Ab en Iris van der Veen.                                                                                  Proficiat alle trofeewinnaars!               

Ben behaalt 212 punten, Joke 195 en Bert 182 punten.

De zaalprijs gaat naar Ben Carmiggelt met 44 punten . De zaal vond Ab en Iris no 2, 'Wat ruist er...' no 3,  'De adviezen van Baldra' no 4 en de films van Joke en Bert respectievelijk no 5 en 6.

Clubleden en echtgenotes kijken mee
De formulieren voor de zaalprijs worden ingevuld

Wim Noback krijgt voor zijn films zowel de eerste als de tweede prijs uitgereikt
Iris krijgt voor haar en haar man Ab de derde prijs uitgereikt

Clubwedstrijd 2016

Op 8 december 2016 hield EFA z'n jaarlijkse clubwedstrijd. Maar liefst 8 clubleden traden de arena binnen: Ben Carmiggelt met 'Heimwee', Joke Zandstra met 'Sulveren Swipe', Bert van der Leij met 'Van spookdorp naar sprookje', John Smal met 'Appleby', Gerrit Jansonius met 'Vaison la Romaine', Ab en Iris van der Veen met 'Samen sterk', Wim Noback met 'Vakantie-impressie', en Gerrit Rozendaal met 'Indian Summer'. En dan nog de clubfilm 'Oprecht', de enige fictiefilm.
Met een totaal aan 100 speelminuten was de avond dan ook zo vol, dat Joke Zandstra en Gerrit Jansonius met een tweede film uitweken naar de Geinfilmers om in januari 2017 respectievelijk 'Oare JO' en 'Zandvoort aan de Cèze' buiten mededinging te laten meedoen.
De jury, bestaande uit Adrie Bijsterbosch, Drikus Weijenberg en Frans Jansen, had er dus weer een hele klus aan.
Ab van der Veen kreeg als regisseur van de clubfilm 'Oprecht' de felicitaties voor de hoogste score van de avond:225 punten. De eerste prijs, 224 punten, ging (uiteindelijk) naar Joke Zandstra , die ook de zaalprijs ontving. Voor Gerrit Jansonius was de tweede prijs met 220 punten en de derde prijs was voor Wim Noback met 219 punten. 
'Oare JO' van Joke Zandstra scoorde later 240 punten bij de Geinfilmers.
Het was een leuke avond met veel gasten.

Clubwedstrijd 2015

De clubwedstrijd werd gehouden op 10 december. Namens de jury, bestaande uit Mark Rozeboom, Frans Jansen en Theo de Gier, was jurylid Frans Jansen aanwezig. Er waren 12 films ingestuurd, voor onze club een record-aantal. De belangsteling voor deze avond was groot. Veel familie en kennissen van de clubleden waren meegekomen. Ook een van de hoofdrolspelers van de film 'Paardenliefde' was aanwezig. Bovendien konden de hoofdpersonen van de film 'Vischmmarkt papieren theater' worden verwelkomd.
De eerste prijs ging naar de groepsfilm ‘Op eigen benen’ van Joke Zandstra e.a. (237 pnt), de tweede naar ‘Over de toppen van Cappadocië’ van Wim Noback (236 pnt), en de derde prijs ging naar de film ‘ Het meer in mij’ van Ab en Iris van der Veen (235 pnt).

De overige films waren: 'Herinnering aan de Gard' van Gerrit Jansonius (230 pnt); 'Paardenliefde' van Bert van Der Leij (228 pnt); 'Haar op de tanden' van Wim Noback (220 pnt); 'Vischmarkt papieren theater' van Joke Zandstra (215 pnt); 'Caballeros' van John Smal (213 pnt); 'Bevrijding Ermelo', EFA-clubfilm (207 pnt) ; 'Fez en Meknes' (204 pnt)van Suze Lijbrink (†) ; 'De ommegang van Brussel' (204 pnt) van Suze Lijbrink (†) en 'Hoera ik krijg een zusje' van Bert der Leij (193 pnt).
Opvallend was in sommige gevallen het verschil in waardering tussen jury en zaal.
De zaalprijs werd toegekend aan de film 'Het meer in mij'. Uiteraard werd Frans Jansen bedankt voor zijn aanwezigheid en ook voor het samenstellen van de juryrapporten.
Van de twaalf ingezonden films hadden er zes voldoende punten gescoord om door te gaan naar het Regionale Festival. Daar behaalde film 'Het meer in mij'de eerste plaats in de categorie non-fictie (zie ook onder de tab Hoogtepunten de subtab Regiofestivals).

Ab van der Veen reikt Joke Zandstra de prijs uit voor de groepsfilm 'Op eigen benen' .

Clubwedstrijd 2014


Op 11 december is de clubwedstrijd 2014 gehouden. De deelname was geweldig met 10 films. Buiten de gezamenlijke clubfilm hebben Ben Carmiggelt (Kaas, kaas, kaas), Wijnand Hoogerbrugge (Sprookjes bestaan nog), Suze Lijbrink (Met 18 campers op reis naar Turkije), Bert van der Leij (Aantrekkingskracht), Wim Noback (De lichtknop; Zoeken wereldwijd),  John Smal (De pauw), Ab en Iris van der Veen (Het land van sprookjesstenen) en Joke Zandstra (Barcelona) een film ingeleverd. Een hele klus dus voor de jury, die bestond uit Henk van Montfoort, Hans Meijboom en Hans Zuiderveld.
Clubleden en hun partners, maar ook andere belangstellenden, waaronder John Spek, over wiens werk als kunstenaar één van de ingezonden films ging, waren getuige van de uitslag:  
' Kaas, kaas, kaas ' van Ben Carmiggelt kreeg 237 punten en de ( gedeelde) eerste prijs.
Clubfilm 'Control' eindigde met evenveel punten op de tweede plaats.
'Barcelona' van Joke Zandstra ging met 235 punten er met de derde prijs vandoor.
De zaalprijs ging voor 'Het land van de sprookjesstenen' naar Ab en Iris van der Veen.
Deze films en die van John Smal (De Pauw, 230p.) , van Wim Noback ( De Lichtknop, 226 p.en Zoeken wereldwijd, 225 p.) en van Bert van der Leij ( Aantrekkingskracht, 217 p.) behaalden voldoende punten om door te kunnen gaan voor het regiofestival.