Festivals

Regiofestival 2023

Voorzitter Nova MN Hans van Doorne heet de ruim 40 bezoekers van het festival welkom in "Ons Huis", wat we, zo zegt hij , langzamerhand ook wel 'ons huis' mogen noemen. Hij bedankt  de leden van EFA , die deze zaal in Ermelo weer hebben voorbereid voor het festival: Aart en Ben hebben de zaal verduisterd, Wim zorgt voor een goed geluid van de films, Hanna voorziet de gasten van programmaboekjes en bonnen voor consumpties en lunch en Joke was druk met het hele jurygebeuren vooraf. Met Jan en zijn vrouw, Ab en Iris en Riet Carmiggelt was EFA ook goed vertegenwoordigd op deze feestelijke middag. Er worden dan ook, in ieder blok één, drie films van EFA vertoond. Het festival start al meteen met "Stad met een verleden" van Ben, na de lunchpauze wordt de film van Joke, 'De kleine nuraghe' gedraaid en in het derde blok staat 'De Ermelosche heide' van Jan van den Bos op het programma. In totaal worden er 17 films vertoond, afkomstig van alle 6 aangesloten filmclubs van Midden Nederland en van de individuele leden, die eerder in de opgeheven filmclub Nieuwegein thuishoorden.

De jury bestaat dit jaar uit Nancy Dijksman, Emile de Gruijter en Arjan van Gelderen. De juryrapporten, beurtelings voorgelezen door Joke en Hans Zuiderveld, vallen bijzonder goed bij het publiek. In een swingend filmpje worden de uitslagen bekend gemaakt. De grote winnaar is José Bibian, die met zijn film 'Food for Thouht' de zaalprijs, de Jan Essing-groepsprijs én het laureaat in de wacht sleept. Goud en zilver voor Fictie en brons voor Non Fictie gaat ook naar José Bibian en zijn Utrechts Filmcollectief- vrienden. Maar EFA scoort ook heel bijzonder. In de categorie Non fictie wint Jan goud met 'De Ermelosch heide' , Joke zilver met "De kleine nuraghe" en Ben eindigt op de vierde plaats met zijn 'Harderwijk, stad met een verleden'. Voeg daarbij dat zowel Jan als Joke een Nominatie voor het Nationaal Film Festival in november hebben, dan kunnen we gerust zeggen dat EFA terug kan kijken op een gezellig én succesvol festival.

Regiofestival 2022

Weer op de gewone tijd, 26 maart, en zonder coronarestricties is het Regiofestival 2022 gehouden. Het bestuur van Midden Nederland zorgt weer voor de organisatie. Het feest vindt weer plaats in 'Ons Huis' in Ermelo. Zodoende is EFA er weer sterk bij betrokken. Aart en Ben zorgen voor de verduistering van de zaal, Wim zorgt dat de eigen geluidsinstallatie aangesloten is op het systeem van 'Ons Huis'. Ondanks het meer dan schitterende weer zijn er bijna 40 belangstellenden aanwezig: leden van alle 7 filmclubs, een individueel lid, een erelid en de actrice uit de film # You Too. Er zijn 15 films geselecteerd voor het festival, van EFA uit wordt de film 'De Papenstad' van Joke Zandstra vertoond. Na de vertoning van elke film wordt het juryrapport voorgelezen. De jury heeft bestaan uit Rik Kapoen, Hay Joosten en Paulien van den Tempel. Voor EFA is er dit jaar geen winnende plek. Wel worden er maar liefst 5 nominaties voor het Nova Filmgala binnengesleept.  'Harry, het verhaal van mijn vader' door Ruud Gubbels van VC Nieuwegein en 'Zandsculpturen WO ll' van Ron Sebök van de Eemfilmers  waren de gelukkigen in de categorie non-fictie.  De fictiefilms die genomineerd worden zijn allemaal door leden van Videoclub Nieuwegein gemaakt. 'De Ongrijpbare' door Gep Beekes e.a., 'Dancing for David' en '#YouToo', beide door José Bibian. Het laureaat gaat naar '#You Too' evenals de zaalprijs. De Jan Essing Wisseltrofee  voor de beste groepsfilm gaat naar 'De ongrijpbare'.

De prima verzorging van de gastvrouwen van 'Ons Huis' en de ontspannen sfeer, in de pauzes lekker buiten in het zonnetje doorgebracht, hebben dit Regiofestival weer tot een gezellige en feestelijke gebeurtenis gemaakt.

 

 

NFF Nederlands Film Festival

Op het NOVA Filmgala, dat gehouden is op 26 t/m 28 november 2021 in  Theater FIGI in Zeist, is ook EFA vertegenwoordigd met de film 'Anne' . Het festival , waarop ook de films van vorig jaar (Corona!) nog worden vertoond, bestaat uit een Eén minuut festival, een NOVA Jonge filmers festival, een CineNOVAshort en het NOVA Filmfestival, waar 'Anne' van Joke Zandstra, maar ook van Ben Carmiggelt (camera) en Wim Noback (geluid) één van de 60 films is. Coronabeperkingen dreigen, maar met wat tijdsaanpassingen kan het hele feest doorgaan, en dat is heel  feestelijk en voortreffelijk verzorgd, ook omdat NOVA zijn 90 jarig bestaan viert. In het programmaboekje staat bij onze film vermeld: Nominatie Supernova fictie 2021 én Nominatie beste actrice - Lotte Beek. Dat maakt de zondagmiddag, waarop de film wordt vertoond, extra spannend. Joke is bijzonder verrast als ze uit handen van Henk van de Meeberg zowel de SUPERNOVA als de trofee voor de beste actrice krijgt uitgereikt. Daar kan je mee aankomen op je club!

 

 

 

 

Regiofestival NOVA MN 2021

Het Regiofilmfestival NOVA MN 2021 is zo laat mogelijk  in het seizoen georganiseerd in de hoop dat het live kan worden gehouden. En dat is gelukt. De corona-lockdown is weer grotendeels opgeheven, zodat het feest op 26 juni  kan doorgaan, met inachtneming van de anderhalve-meter-voorwaarde. Vanwege alle onzekerheden hieromtrent is het festival door het bestuur van MN zelf georganiseerd. Een nieuw bestuur, samengesteld na het overlijden van Henk van Montfoort, waarbij Drikus Wijenberg als penningmeester is gebleven, Hans van Doorne als voorzitter, Hans Zuideveld als secretaris en Joke Zandstra als jurycoördinator zijn toegetreden. Uiteindelijk is het festival in 'Ons Huis' in Ermelo gehouden. Voor EFA een thuiswedstrijd. Er waren dan ook 5 clubleden aanwezig en 3 partners daarvan. Alle aangesloten filmclubs hebben films ingezonden, in totaal zijn er 19 films te zien, 8 speelfilms en 11 non- fictie-films. Er is maar 1 film door EFA ingezonden,  de speelfilm 'ANNE' , geregisseerd door Joke, met camerawerk van Ben en het geluid verzorgd door Wim. En laat nou deze film heel erg in de prijzen vallen. Hij is bekroond met goud in de categorie Fictie, krijgt de Zaalprijs en ook nog eens de Jan Essing-wisseltrofee voor Beste Groepsfilm. Het laureaat gaat naar 'Het meisje uit het niets' van José Bibian van Videoclub Nieuwegein. Deze film gaat dus rechtstreeks door naar het NF in Zeist in november. 'ANNE' is voor dit festival genomineerd, evenals 'Jozefkerkhof' van Ron Sebok van de Eemfilmers, die goud heeft gewonnen in de categorie Non Fictie.  Op het Gala NF in Zeist zullen ook de films van 2020 vertoond worden, want die zijn in 2020 niet bekeken kunnnen worden. Het Regiofestival in Ermelo, dat alleen de middag besloeg, was meer dan de moeite waard en daarbij gezellig in het terugzien van elkaar.

 

Het Regiofilmfestival MN 2020, dit jaar door ESVA georganiseerd, zal ons nog lang heugen. Het werd namelijk afgelast, door de dreiging van besmetting met het Corona virus. Arme organisatoren, arme deelnemers.

EFA had voor dit feest 5 films in mogen sturen. Twee van Wim Noback:' Oscar' en  'Eduardo en Luciana', twee van Joke Zandstra: 'Paradise' en 'Verhalen in mozaïek' en tenslotte  'Een druppel op een gloeiende plaat?'  van Ab en Iris van der Veen. Géén festival dus, maar wel werden de uitslagen op die dag bekend gemaakt.  EFA won zilver en brons: de tweede prijs in Fictie voor ' Oscar' en de derde prijs in non-fictie voor 'Verhalen in mozaïek'. Niet slecht van onze Ermelose filmclub!

NFF in Lochem

Dit jaar werd het NFF in de schouwburg van Lochem gehouden op 2 en 3 november 2019. Aart en Riet, die de zaterdag aanwezig waren, hebben een dag vol vrijwel alleen maar goede films gezien. Op de zondag waren Ab en Iris, Wim,Joke en haar dochter Jildou naar het festival gekomen. Deze dag startte met de door Joke ingezonden film 'Appeltaart 3.0' . Ook deze dag waren er veel mooie films te zien. 'Appeltaart 3.0 viel niet in de prijzen. Wel werd zijn acteur Henk Mulder genomineerd als Beste acteur, maar uiteindelijk ging die prijs naar Jef Caelen met 'In de greep van de onderstroom'. Het Laureaat en een Publieksprijs van dit festival gingen naar 'Tristesse' van Mentl. Erg goed scoorden ook Marijn Mariën met zijn film 'Niet van een leien dakje' en Auke de Witte met 'Ben en het grijze koffertje'. Het was een prachtig inspirerend festival dat vlekkeloos verliep.

Het publiek op Regiofestival 2022

Actrice en José Bibiàn,  maker van de film

die het laureaat kreeg: #You Too

..

.

.

 

 

 

 

 

 

 

De EFA delegatie van de zondag in de schouwburg in Lochem.
Speelfilmfestival Sneek

Op 6 oktober 2019 werd het Speelfilmfestival in Sneek weer gehouden. Voor de 11de keer georganiseerd door filmclub Windjammer. Wim Noback had zijn film 'Oscar' ingezonden en Gerrit Jansonius en Joke Zandstra hun film (en die van Anton van der Cingel) 'Sleurhut'. Wim, Joke en Gerrit waren ervoor naar Sneek afgereisd. Zij genoten van een prima dag mooie films kijken. Dit keer viel er echter geen EFA film in de prijzen. De grote winnaar van de dag was 'Marjan', van Baeten en Teunissen. Deze prachtige film was de Beste film, kreeg de Prijs van de beste actrice, de Publieksprijs en het Laureaat. Verder scoorden 'Tristesse' en 'Ben en het grijze koffertje' erg goed.

Regiofestival 2019 Nieuwegein.

Op 23 maart 2019 organiseerde de jubilerende filmclub De Geinfilmers het Regiofestival Midden Nederland in 'Het Veerhuys' in Nieuwegein.  EFA was met vijf leden aanwezig en deed met vijf films mee aan de wedstrijd,  te weten  'Sleurhut', 'Appeltaart 3.0', 'Geocatch ontmoet Corfu', 'In het wild'  en 'Wandeling met een verhaal'.

'Appeltaart 3.0' behaalde de eerste prijs en de Publieksprijs en kreeg een nominatie voor het landelijk festival, 'Sleurhut' behaalde de tweede prijs, sleepte de trofee voor de Beste Groepsfilm in de wacht en werd ook genomineerd voor het landelijk festival.

EFA ging dus rijk beladen naar huis.

NOVA Festival in Vlissingen

Op 3 en 4 november 2018 werd in Vlissingen het NOVA festival gehouden. EFA nam daar aan deel met de film "Bedreigd"  van Ab en Iris van der Veen. De leden van het bestuur zijn, met wederhelft, ook naar Zeeland getogen om dit feest met Ab en Iris mee te maken. In een geweldige bioscoopzaal, met een projectiedoek van 12 bij 5 meter, kwamen er in twee volle dagen 36 prachtige films voorbij. Speelfilms, vaak zeer emotionele, hadden de overhand. "Bedreigd" kreeg van de live jury een hele goede pers. 

 

.

Gerrit Jansonius met zijn prijzen voor Sleurhut en Joke Zandstra met die voor Appeltaart 3.0
Deel van de EFA delegatie: Ab, Iris, Wim, Wil en Joke (vlnr)
Nationaal Amateur Speelfilm Festival Sneek, 7 oktober 2018

Al vanaf het begin gaan (bestuurs) leden van EFA een dag naar Sneek en brengen daar een clubfilm of een individuele film van EFA leden in. Op deze 10e editie van het Speelfilmfestival was dat "Wat ruist er..."  van Wim Noback en "APPELTAART 3.0" ,  van Gert van der Nol ( regie) en Joke Zandstra (camera en montage), waaraan ook Wim Noback als lichtman had gewerkt.  Joke en Wim zagen die dag 20 prachtige films, producties uit het hele land. De grote winnaar was "Dilemma" van Willewurk met Auke de Witte als regisseur. De Beste Film, De Beste Actrice én De Publieksprijs ging met hen mee naar Franeker. Maar de grootste verrassing was dat de prijs voor De Beste Cameravoering naar 'APPELTAART 3.0' ging.  Die konden Joke en Wim dus mooi in hun zak steken. 

Speler Henk Mulder, cameravrouw Joke Zandstra en lichtman Wim Noback met hun trofee

Regiofestival 2018

Buiten was het ijskoud, binnen in het dorpshuis 'Ugchelens Belang' in Ugchelen, waar filmclub VAAC dit jaar het festival organiseerde, was het behaaglijk warm. Van de 23 films die hier vertoond werden had EFA er 4 in de strijd mogen gooien. Met acht belangstellenden vanuit de EFA kant genoten we van inspirerende films, gezellig bijpraten en een heerlijke lunch. De dag eindigde in euforie: in de categorie non fictie ging de 1e prijs naar Ab en Iris van der Veen voor hun olifantenfilm 'Bedreigd'  en de 2e prijs naar Ben Carmiggelt voor zijn film 'De papiermolen'.  Wim Noback behaalde met zijn speelfilm 'Wat ruist er...' de 4e plaats in de categorie fictie en met 'De adviezen van Baldra'  de 6e plaats in de non fictie categorie.

Voor de vierde keer op rij ging EFA er dus met de hoofdprijs vandoor. Een resultaat om trots op te zijn!

Ab en Iris van der Veen trots op hun 1e prijs en Ben Carmiggelt op zijn 2e prijs.

 

Regiofestival 2017

Het regiofestival Nova Midden Nederland werd dit jaar georganiseerd door De Eemfilmers in theater Idea in Soest.
Ook EFA nam deel aan het festival, met 4 films. Onze clubfilm 'Oprecht' streed mee in de categorie Fictie, Gerrit Jansonius bracht in de categorie Non Fictie zijn film 'Vaison la Romaine' in en Joke Zandstra haar films "Oare JO' en 'Sulveren Swipe'.
Bij de speelfilms was voor 'Oprecht'  de 5e plaats weggelegd. Joke Zandstra kreeg in de categorie Non Fictie brons voor 'Oare JO' en goud voor 'Sulveren Swipe' en een nominatie voor het Nova festival.

Dit is de derde keer op rij dat EFA in de categorie Non Fictie de eerste prijs wint. In 2015 was het Ben Carmiggelt met 'Kaas, kaas, kaas', vorig jaar Ab en Iris van der Veen met 'Het meer in mij '  en nu dus Joke Zandstra met 'Sulveren Swipe'. 

 

Joke Zandstra neemt haar prijs in ontvangst uit handen van Regiovoorzitter Henk van Montfoort

Regiofestival 2016

Het Regiofestival 2016 werd georganiseerd door 'De Cycloop' in hun dorpshuis 'De Heerd' in Ede.
Van de in totaal dertig films, die op dit Regiofestival van NOVA regio Midden Nederland werden vertoond, waren er zes ingezonden door EFA-leden: Wim Noback deed mee met 'Over de toppen van Cappadocië' en 'Haar op de tanden', Joke Zandstra met 'Op eigen benen', Ab en Iris van der Veen met 'Het meer in mij', Gerrit Jansonius met 'Herinneringen aan de Gard' en Bert van der Leij met 'Paardenliefde'.
Binnen de categorie fictie (9 films) behaalde de film 'Haar op de tanden' van Wim Noback de 4e, en de film 'Op eigen benen' van Joke Zandstra de 5e plaats.

De film 'Het meer in mij' van Ab en Iris van der Veen scoorde binnen de categorie non-fictie (21 films) het hoogste aantal punten. Daarmee wonnen Ab en Iris dus goud!

Ab en Iris van der Veen nemen hun felicitatie in ontvangst

 

Wim Noback bereikt met zijn film 'Haar op de tanden' de 4e plaats.

Regiofestival 2015
Dit Regiofestival werd georganiseerd door de EFA

EFA ontvangt zijn gasten

Voordat de deuren van De Dialoog in Ermelo voor de festivalgangers worden geopend, heeft EFA op die zaterdag 14 maart 2015 al het nodige werk er op zitten. De snoeren voor de techniek worden verbonden, de prijzen op de tafel gezet, stoelen gereserveerd en de festivalbalie klaar gezet. Wij zijn er klaar voor.
Belangstelling genoeg voor dit Regiofestival NOVA Midden Nederland. Wij tellen 107 gasten, waaronder het voltallige bestuur van NOVA MN, Henk van Montfoort, Jan Tiberius, Drikus Weijenberg en Huib Steenkuil, die samen verantwoordelijk zijn voor de inhoud van dit festival. Ook de landelijke voorzitter van de NOVA, Kees Tervoort, en de jurysecretaris Jan Essing mogen we begroeten. Naast de 1 jarige 'mascotte' van ons festival zijn vandaag speciale gasten de burgemeester van Ermelo André Baars en de wethouder van cultuur Laurens Klappe, die met het klaphout op filmische wijze het festival opent.

 

Het festival

Het vertonen van de 26 geselecteerde films verloopt rimpelloos dank zij de inspanningen van onze penningmeester/technicus Wim Noback en de hulp van de lichtman van De Dialoog Ben Van der Beek.
Na elke film leest Jan Essing het juryrapport voor en overhandigt dit, met een certificaat van deelname, aan de maker van de film. De festivalgangers kunnen aantekeningen maken in het programmaboekje, dat gerealiseerd werd door onze secretaris John Smal en festivalcommissielid Aart Bouwers. Dit duo is ook verantwoordelijk voor de festivalwebsite, waarop zich meer dan 80 mensen hebben opgegeven voor dit feest.
Na een heerlijke festivallunch in Peacock's begint de middag met een EFA intermezzo. De winnares van de EFA filmwedstrijd Eline Schuur krijgt een prachtig montageprogramma voor haar film 'Beautiful Day' en wethouder Laurens Klappe trekt het winnende lot no 96 van de EFA loterij. De eigenares van het lot blijkt later Wil Voet te zijn, die daarvoor natuurlijk in de bloemetjes werd gezet.
Dan begint het middagprogramma van het festival.

De Prijzen

Voorzitter NOVA Midden Nederland Henk van Montfoort maakt de prijzen bekend.
Efa heeft met 8 films aan het festival deelgenomen en valt goed in de prijzen.
Onze clubfilm 'Control' krijgt de 3e prijs in de categorie Fictie. Bovendien beloont jurysecretaris Jan Essing 'Control' met zijn persoonlijke prijs als Beste Groepsfilm.
Ons clublid Ben Carmiggelt is echter de ster van de dag. Hij wint met zijn film 'Kaas, kaas, kaas' de 1e prijs in de categorie Non Fictie, sleept ook de Prijs voor de Beste Nieuwkomer in de wacht, wint daarmee ook nog eens het Laureaat en krijgt tenslotte als enige deelnemer aan het festival een nominatie voor de Landelijke Manifestatie.
Aart Bouwers reikt de zaalprijs uit aan José Bibian voor zijn film 'The way of fear'. Deze Geinfilmer valt ook goed in de prijzen met de 1e en de 2e prijs in de categorie Fictie met deze film en met 'Niet Pesten'.
De 2e prijs Non Fictie is voor Adrie Bijsterbosch van de Cycloop met ' Unknown', terwjil de 3e prijs gaat naar Wim Burghout van de VAAC met de film 'Restauratie Spijker 1906'.
We kunnen terugkijken op een geslaagd festival.